Gebruik Bootstrap - deel 1

Geschreven door daik01.

Gebruikerswaardering: 2 / 5

Ster actiefSter actiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Bootstrap opnemen in je html pagina

Bootstrap is op dit moment het meest populaire framework voor websitedesign. Bootstrap website zijn van nature responsive (schaalbaar voor verschillende devices)

Download bootstrap op http://getbootstrap.com/ . Als je de .zip hebt gedownload dan kun je deze uitpakken. Hierin zitten de volgende mappen:

/css (hierin zit je bootstrap stylesheet) /font (hierin zit het bootstrap font) /js (hierin zitten de ondersteunende javascripts) Om Bootstrap te gebruiken in je pagina kun je het beste deze 3 mappen opnemen in je project (dus als subfolders voor je website maken) Om een en ander werkend te krijgen moet je de volgende zaken opnemen in je html pagina:

1. een referentie naar de stylesheet

Tussen de tags plaats je de volgende code

<!-- Bootstrap -->
<link href="/css/bootstrap.min.css" rel="stylesheet">

2. een referentie naar Jquery (nodig omdat daar bootstrap op leunt), deze plaats je binnen de tags

<!-- jQuery (necessary for Bootstrap's JavaScript plugins) -->
<script src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.11.3/jquery.min.js"> </script>

3. een referentie naar Bootstrap Javascript library. Deze kun je het beste plaatsen direct onder de code die je bij punt 2 hebt toegevoegd:

<!-- Include all compiled plugins (below), or include individual files as needed -->
<script src="/js/bootstrap.min.js"> </script>

Zoals je ziet heb ik de commentaar die direct van de Bootstrap site heb gekopieerd meegenomen. Dit helpt je in een later stadium om te beslissen wat je met de code verder wilt doen.

Je hebt nu Bootstrap opgenomen in je html pagina. Je ziet nog weinig veranderen, maar dat zal snel veranderen wanneer we hiermee aan het werk gaan. Dat zal volgen in de volgende tip. Houdt http://www.webfryslan.nl hierboor in de gaten.

Wijzigen van je favicon.ico in Joomla

Geschreven door daik01.

Gebruikerswaardering: 2 / 5

Ster actiefSter actiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

 

Je favicon is een icoontje die in de browser wordt getoond wanneer jouw pagina wordt opgeroepen. Standaard staat deze op een Joomla icoon. Dat is niet altijd handig, want daardoor verraad je direct dat je site in Joomla is gebouwd. Bovendien komt je favicon in je favorieten als je een favoriet aanmaakt voor je site. gebruikers kunnen dan makkelijker jouw site teurg vinden.


Wat je moet doen:


1. Zorg voor een mooi Favicon file. Deze kun je aanmaken op diverse online sites, google gewoon even op favicon maken.

2. Kopieer dit bestand naar de map : /joomla/templates/<youw template> en noem deze favicon.ico

3. Om te controleren of dit werkt moet je waarschijnlijk de geschiedenis van je browser leegmaken. Je kunt natuurlijk ook wachten totdat de chaching tijd van dit bestand is verlopen, na een paar dagen verschijnt deze vanzelf in je browser. Nieuwe bezoekers van je site zullen de favicon direct zien.

 

Hoe zet ik een meertalige website op in Joomla

Gebruikerswaardering: 2 / 5

Ster actiefSter actiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Het opzetten van een meertalige website is binnen Joomla niet erg ingewikkeld. Belangrijk is om meertalige ondersteuning aan te zetten. Dit doe je als volgt:

1. Ga naar extensies/plug-in beheer

2. Zoek Systeem - Taalfilter

3. Schakel deze in, en laat de waarden voorlopg op default, tenzij je weet wat je daar doet.

4. Klik op opslaan.

Vanaf dat moment kun je meertaligheid binnen Joomla gebruiken.

De meeste onderdelen binnen Joomla laten zich eenvoudig vertalen door de benodigde taal te installeren. Controleer wel wanneer je andere extensies gebruikt of deze ook worden ondersteund door jouw gekozen taal. Vaak kun je daar een taal aan toevoegen.

Het is voor de meeste website handig om per taal een apart menu aan te maken. Hiermee blijven de menuitems ook beschikbaar in de gekozen taal. Binnen de opties van het menu kies je dan voor welke taal deze beschikbaar is :

 

Ditzelfde moet je doen met je artikelen. En zie daar, u heeft een meertalige website. (nu nog een goede vertaler zoeken)

Restore een website met Akeeba backup

Gebruikerswaardering: 3 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter inactiefSter inactief

 

Als je een website hebt gebackupped met Akeeba, is het een goede zaak om een test restore te gaan uitvoeren. Dit is ook handig om de stappen al eens te hebben doorlopen voordat je bij een calamiteit nog eens moet uitzoeken hoe je dit moet doen.

Voor de restore heb je een een download nodig van Akeeba Kickstart, deze is op de site van https://www.akeebabackup.com/downloads/akeeba-kickstart.html te vinden. Deze moet je uitpakken op de plek waar je de joomla site wilt restoren.

Dan browse je naar de  kickstart.php file.

Lees de pop-up (explorer moet je pop-ups toelaten voor deze site) en sluit het scherm.

Klik Start.

Klik Run the Installer.

Klik Next

Vul de database details in en klik Next.

Klik Ok als de databaserestore klaar is.

Check de site details en klik Next.

Sluit het scherm en klik de  Clean Up knop.

 

Restore Joomla database bij een andere provider

Gebruikerswaardering: 2 / 5

Ster actiefSter actiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

 

Wanneer je uit veiligheidsoverwegingen een mirrorsite gebruikt en hiervoor je database regelmatig wilt restoren, dan loop je tegen het probleem dat je niet altijd de gebruiker voor de database in eigen hand hebt. Dit kan nogal wat problemen opleveren bij het restoren van de database.

Binnen xCloner moet je bij restore een database, user, paswoord en host opgeven. Deze gegevens worden alleen gebruikt om de database in te kunnen komen en de restore te laten plaatsvinden.

Wanneer je dan je sit opstart krijg je de melding dat de database niet beschikbaar is. Dit komt omdat de oude instellingen nog gehanteert blijven. Om deze te overrulen moet je het volgende bestand aanpassen. In de root van je website bevind zich configuration.php. Deze kun je openen en de juiste gegevens in aanvullen, dus met name :

 public $dbtype = 'mysqli';
 public $host = '<hostnaam>l';
 public $user = <usernaam>';
 public $password = '<passwoord>';
 public $db = '<databasenaam>';
 public $dbprefix = '<gebruikte prefix>';

Alles binnen <> moet je zelf invullen en zullen gelijk zijn als de gegevens die je gebruikt hebt bij het restoren van je database.

Verder moet je na de restore een aantal padan wijzigen. Het pad naar logging en het tmp pad. Anders loop je het risico dat je geen nieuwe extensies meer kunt inladen. Ga hiervoor naar Website, Algemene instellingen, Systeem en Server en pas daar de betreffende paden aan.